Nasıl Zengin olursunuz? Zengin olmanın 27 yolu


Nasıl Zengin olursunuz? Zengin olmanın 27 yolu. 

Bismillahirrahmanirrahim.

"Kadınlar, çocuklar, yığınla altın ve gümüş, cins atlar, en’am ve ürünler insana, içi gidecek kadar süslü gösterilmiştir. Bunlar, dünya hayatının menfaatleridir. Kalıcı güzellikler, Allah katındadır."

(Al-i İmran 3/14)

Her insan hem zengindir hem de yoksul; şu an elimizde olanlar zenginliğimiz iken görüş alanımıza girip de henüz elimize geçmeyenler ise yoksunluğunu çektiklerimizdir. Fıtratımızın gereği bolluk içinde olmak ve zenginlik bize çekici gelmektedir. 

Hali hazırda elimizde olan zenginliğimize zenginlik katmak için bu yazıda size zenginliğin 27 çeşit yolunu göstereceğim, bu yollardan birini tutup zenginliğinizi artırmak size kalmış. Zenginlik bir nasip işi ancak nasip için ilk adımı biz atacağız, sonrası görev, sabır, şükür. İşlerin sonu ise Allah'a ait.

27 zenginlik yolunu listelemeden önce zenginlik kavramı üzerine biraz beyin fırtınası yapalım. Sizce zenginlik nedir? Kim zengindir? kim yoksul? Zenginlik çoğunlukla malla mülkle ölçülse de, zenginliğin başka boyutları da var. Mal mülkle ilgili zenginlikten önce diğer boyutları bir listeleyelim.

*Ruh, beden ve akıl sağlığı zenginliği, *hayal gücü zenginliği, *dost zenginliği, *güzel sohbet zenginliği, *lezzetli yiyecek zenginliği, *güzel manzara zenginliği, *keyif verici hobi zenginliği, *konforlu ve lüks ulaşım zenginliği, *konforlu ve güvenli mekan zenginliği, *insanların tercih ettiği üretkenlik zenginliği, *evlat zenginliği, *aile ve akraba zenginliği *değerli zaman zenginliği, *gülümseme zenginliği, *saygı görme/saygılı olma zenginliği, *hanım hanımcık olma / centilmen/ nazik olma zenginliği, *güvenilir insan olma zenginliği *tertipli ve özenli olma zenginliği. Bir çırpıda yaklaşık 18 çeşit zenginlik saydım. Siz de kendi zenginliklerinizden ilave edebilirsiniz. 

Listeye tekrar göz attığımızda "mal mülk" liste içinde sadece 2 kalem, diyelim ki hiç tapulu malınız yok. 2 kalemi düşelim. Kalan üzerinden kendinizi ve sahip olduklarınızı bir gözden geçirin şu anda. Zenginlik kalemlerinden 16 puan üzerinden kendinize kaç puan verirsiniz. En az 8 kalemde kendinizi zengin hissettiyseniz bayağı bayağı zenginsiniz aslında. 

Zenginlik dünyayı algılama biçimimiz. Bizden çok değil 200 yıl önce yaşamış insanların çoğu şu an sahip olduğumuz imkanlara sahip değildi, ancak onlar da bizim gibi ömürlerini geçirdiler: güldüler, ağladılar, kızdılar, kavga ettiler, umut doldular, korktular, yediler, içtiler, giyindiler, birşeyler yaptılar, imtihan oldular ve bu diyardan gittiler. Bizde en fazla ortalama 70 yıla kadar bu dünyayı terk edeceğiz. Öyleyse niye zenginlik hissinden uzak yoksul doğup, yoksul yaşayıp, yoksul olarak ölelim ki? Bizi yaratan çok zenginken, biz niye yokluk içinde kıvranalım ki? Boynumuzu eşimize, çocuğumuza, müşterimize karşı varlık içinde dik tutmak varken niye eğik olsun ki? Zenginlik algısında biraz daha kalıp haşır neşir olalım.

 "İhtiyacınızı karşılayan da O’dur, sizi saygın hale getiren de." (53/48)

"Müminler kesinlikle umduklarına kavuşacaklardır. Onlar namazda derin bir saygı içinde olurlar. Boş şeylerden kaçınırlar. Zekât için çalışırlar." (23/1-4)

Mal mülk sahibi olmak, kadınlar, çocuklar, yığınla altın ve gümüş, cins atlar, en’am ve ürünler insana, içi gidecek kadar süslü gösterilmiştir. Eş için mehir, çocuk için eğitim, aile için geçim, ibret almak için seyahat etmemiz gerekiyor. Bunların hepsi karşımıza ihtiyaç olarak çıkıyor.  Fıtratımızın gereği içimizin gideceği kadar süslü olan bu şeyler için bile zengin olmaya kafa yormaya değmez mi? 

Zengin olma yollarını düşünelim:  

Nasıl Zengin Olabilirsiniz? 

1- Zengin bir ailede hali hazırda doğmuş olarak zengin olabilirsiniz.

2- İyi bir eğitim alarak zengin olabilirsiniz.

İlkokul mezunu babanın oğlu üniversite okuyup doktor olabiliyor. Eğitimde fırsat eşitliği bu ülkenin insanlarına sunduğu çok güzel bir imkan. Kastlara ayrılmamışız. Yoksul bir ailenin çocuğu da okuyabiliyor, zengin bir ailenin de, çalışmak zorunda olanlar için de açık öğretim imkanı var. 

3- Bir meslek edinerek zengin olabilirsiniz. 

Şimdilerde sanayiye çırak verip bir meslek edinmek moda olmasa da eskiden insanların yaptığı güzel bir uygulamaymış. Okuyanı da okumayanı da bir yere çırak olarak verirlermiş. Eskilerin sanayisi. şimdinin yazılım dünyası... Klasik meslekler bana göre değil diyorsanız, mesela bir programlama dili öğrenerek zengin olabilirsiniz. 

4- Ticarete atılarak zengin olabilirsiniz.

Belli bir bilgi ve sermaye birikimiyle bir noktada ticarete başlayarak zengin olma yolunu tutabilirsiniz. Bir gecede zengin olmak diye bir gerçek yoktur. Bir gecenin öncesinde emek verilmiş yüzlerce gün, öğrenilmiş yüzlerce dersler vardır. 

5- Yatırım yaparak zengin olabilirsiniz.

Yatırımla zengin olmak için öncelikle yatırım yapacak kadar paranızın ya da varlığınızın olması gerekir.

6-Gayrimenkule yatırım yaparak zengin olabilirsiniz.

Bütçenize göre, arsa, bağ bahçe satın alarak zengin olabilirsiniz. 

7- Bir şirkete ortak olarak zengin olabilirsiniz.

Bazen geleceği parlak şirketlerden hisse satın alarak yatırım yapmak, şirket kar ettikçe sizi zengin edebilir.

8-Bir hizmet ya da ürün dolaşıma sokarak zengin olabilirsiniz.

Eskiden ürün ya da hizmet çıkarmak için en azından bir miktar para gerekse de şu an için bir laptop ve internet yeterli olabiliyor. Mağaza sahibi olmadan ürün satabilir, araç sahibi olmadan ulaşım hizmeti verebilirsiniz. Ya da İnternet üzerinden içerik üretirek gelir elde edebilirsiniz. 

9- Varlıklı bir aileye gelin giderek evlilik yoluyla zengin olabilirsiniz.

10- Varlıklı bir aileye damat giderek evlilik yoluyla zengin olabilirsiniz.

11-Miras yoluyla zengin olabilirsiniz.

Adını bilmediğiniz, unutulmuş bir akrabadan ya da atalarınızda size miras kalıp zengin olabilirsiniz.

12-Hazine bularak zengin olabilirsiniz.

İnsanlar bazen biriktirdiklerini saklıyorlar ve sonra unutulup gidiyorlar. Eskiden tarlalarda evlerde duvar içlerinde hazineler bulunuyormuş. Belki siz de bir hazine bulup zengin olabilirsiniz.

13-Savaşıp ganimet elde ederek zengin olabilirsiniz. 

Civar ülkelere savaş açıp ganimet elde onların zenginliğini ele geçirmek çok zor olsa da mümkün. Günümüzde savaş yoluyla olmasa da, yeni bir teknoloji geliştirerek diğer ülkelerden zenginliği savaşmadan elinize geçirebilirsiniz. 

14- Fikir bularak / bir şey icat ederek zengin olabilirsiniz. 

Kendinizin bir sorununu çözerseniz bir baş ağrısından kurtulursunuz, başkalarının problemini çözerseniz zengin olursunuz. Düşünün bakalım, insanlığın hangi ihtiyacına cevap verebilirsiniz.

15- Müsabakalara katılıp derece kazanarak zengin olabilirsiniz.

Bir spor dalına 10.000 saat vermeyi göze alabiliyorsanız, şampiyon olup zengin olabilirsiniz.

16- Şahsınıza ait güzel bir yemek icat ederek ya da sanat eseri üreterek telifini alıp zengin olabilirsiniz.

17-Göktaşı toplayarak zengin olabilirsiniz.

18-Yeni bir element keşfederek zengin olabilirsiniz.

19-Genel kültür yarışmalarını kazanarak zengin olabilirsiniz.

20-Matematik Formülü bularak zengin olabilirsiniz.

21-Yaptığınız bir iyilik karşılığı hibe alarak zengin olabilirsiniz. 

22- Hiç ummadığımız yoldan Allah'ın bir ikramı neticesinde zengin olabilirsiniz. 

Allah dilediğine hesapsız rızık verir, bunda hiç kimsenin şüphesi olamaz.

23-Miras yönetimi ile zengin olabilirsiniz. 

Mesela 18 yaşın altında bir yakınınıza miras kaldı ve yönetimini siz üstlendiniz, yönetim gelirinizle zengin olabilirsiniz.

24-Yasal Avcılık. İzin verilen özel bir tür hayvan yakalayarak zengin olabilirsiniz. 

25-Yeteneğinizi kullanarak zengin olabilirsiniz. Resminiz güzelse tablo yapabilir, edebiyatınız iyiyse kitap yazarak zengin olabilirsiniz. 

26-Bir şirkette yönetici kademelerine yükselerek ya da prim usulu çalışarak zengin olabilirsiniz.  

27-Influencer/Kitleleri etkileyen biri olarak zengin olabilirsiniz.

Sanal alemde blog yazıp, videolar çekip, birçok insanla etkileşime girip bunu zenginliğe çevirebilirsiniz. Tabi ki öncesinde kitleleri etkileyecek bir konu bulmalısınız. 

27 yoldan size uygun birini seçip zengin olabilirsiniz.

Fark ettiyseniz zengin olmak için toplum olarak şartlandığımız "paraya sahip olmalıyım inancından" hiç bahsetmedim. Çoğunluk paraya sahip olmak için çalışır, biriktirir, sonra para bir anda elinden çıkar gider. Zengin olmanın aslında paraya sahip olmayla bir ilgisi yoktur. Mal Mülk zengini olmak için öncelikle  fikir cinsinden, hizmet cinsinden, ya da mal cinsinden bir şey ortaya koymanız gerekiyor ve diğer insanların da bu ortaya koyduğunuz şeyi elindeki şeye tercih etmesi gerekiyor. Para ise bir enerjidir, insanların ortaya koyduğu şeylerden hangisini tercih edecekseniz oraya doğru yönlendireceğiniz durgun enerji. 

Haram olmakla birlikte zenginleşmenin yolu olarak toplumda yaygın bilinen bazı yolları da hem hatırlayalım hem uzak durmak için kararlı bir duruş sergileyelim. 

Zenginliğe ulaşmanın yasaklanan yolları:

1-Şans ve talih oyunlarından ya da kumar oyunlarından kısa bir süre zengin olabilirsiniz. 

Belki izlediğimiz eski türk filmlerinden kalma bir alışkanlıkla fakirlere kısa yoldan zengin olmak bir ümit kapısı olarak piyango, at yarışı vb bıraktılar. Düşünsenize bir ülkede doğuyorsunuz ve zengin olmak için kolaydan bir yol yok. Hiç değilse bu yolla kitlelerin zengin olma ihtiyacını giderebilecekleri bir kapı açılmış oluyor. 

2- Hırsızlık/Gasp yaparak kısa bir süre zengin olabilirsiniz. Haram yoldan gidenler için yaygın olarak kullanılan bir zenginleşme yolu. 

3- Algı yönetimi yaparak kısa bir süre zengin olabilirsiniz. (İnançları kullanarak-duyguları istismar ederek-bir fikrin etrafında cemaat kurarak müridlerin parasını toplayarak zengin olabilirsiniz.)

4- Bir makam sahibi olup onu kullanarak kısa bir süre zengin olabilirsiniz.

5- Yolda para bularak kısa bir süre zengin olabilirsiniz.

6-Adam kaçırarak fidyeyle kısa bir süre zengin olabilirsiniz.

7- Hackerlik yaparak kısa bir süre zengin olabilirsiniz.

8-Organ satarak kısa bir süre zengin olabilirsiniz.

Yasaklanan yollarla elde edilen zenginliğin kısa bir süre olduğunun altını çizmek gerekir çünkü bu zenginlik ya insanlar fark ettiğinde kanun yoluyla elinizden alınır, ya da bu dünyada yakalanmadan bir ömür boyu sürse bile, torunlara yetecek kadar çok olsa bile, sonsuz ahiret yaşamında yine elinizden alınır. Sonsuzluk yanında isterse zenginlik 100 yıl sürsün zenginliği deneyimlemek yine de kısa bir süredir.

Zenginlik kavramına tekrar dönelim. Başka zenginleşme yöntemlerini siz de geliştirebilirsiniz. Bu kadar yöntem içinde farkettiyseniz bir firmada sabit maaşla çalışır zengin olursunuzu ilave etmedim. Çünkü sabit maaşla mevcut hayatınızı sabit tutmaya çalışırsınız ancak. En fazla  şartlarınızı biraz genişletebilirsiniz.

Zenginlik içinde bulunduğumuz durumdan imkanlarınızın genişlemesi iken, yoksulluk mevcutta sahip olduğumuz imkanların daralmasıdır. İçinde bulunduğumuz duruma göre zenginleşme kriteri sadece algıya dayanır. Mesela yarım asır önce insanların evinde televizyon yoktu, internet yoktu. bunları bırakın sıcak su tesisatları yoktu. Bugün orta halli bir yaşantı yarım asır öncedeki insanlara göre zaten zengin. Kirada oturan ve toplu taşıma kullanan ve borç içinde dolanan biri için bir ev sahibi olmak, güzel bir arabaya sahip olmak ve istediği yiyecekleri satın almak zenginlik için yeterliyken, 3 katlı özel malikanede yaşayıp, en son model araba kullanan biri için 3+1 eve geçiş yapmak ve orta sınıf bir arabaya sahip olmak temelde barınma ve ulaşım işlevini görsede kişi kendini düşmüş, yoksul saymaktadır.

Dünyaya bir merdiven üzerinden baktığınızı düşünün; baktığınız noktada merdivenden yukarı çıkıyorsanız zengin oluyorsunuz, merdivenden aşağı iniyorsanız yoksul oluyorsunuz. Merdivenden çıkma yolunuz doğru yollardansa cennete kadar yol olur, yasaklanan yollardansa kısa bir müddet zenginlikten sonra merdivenden aşağı inmeye ve yoksul olmaya mahkumsunuz. 

Zenginlik kavramında düşünmeye devam ediyoruz. Zengin olunca malımız mülkümüz olacak. Malımız mülkümüz oldu diyelim, peki sonra ne olacak?

Önce eski mallar mülkler ne durumda ona bakalım. 50 sene önce yolda süzüldüğünüz o havalı araba şimdi hurdada. Cumbalı 3 Katlı ahşap konak yürürken sallanıyor. 10 sene önceki son model telefonun şu an işlevi bile yok. 2 sene önce giydiğiniz elbisenin çoktan renkleri soldu, modası geçti, ayakkabınızın formu yamru yumru oldu, çantanın sapı soyuldu. Mücevherleriniz demode oldu. Yani zenginlik olarak tanımladığımız, kıymet verdiğimiz herşey yıllar içinde ya bozuldu ya ömrünü tamamlayıp yok oldu. Bu mallar sizdeyken, siz makam sahibi ve güçlüyken zengindiniz, sözü sayılan bir insandınız ancak bunlar sürekli yenilenmedikçe istikamet merdivenden aşağı. Demek ki zengin olmak tek başına yeterli olmuyor, bir de üstüne sürdürülebilir zenginlik olmalı.

"Ey insanlar! Siz Allah'a muhtaçsınız. Yaptığını güzel yapan ve kimseye ihtiyacı olmayan Allah’tır."

"De ki “Ey tüm yetkiler elinde olan Allah’ım! Tercih ettiğin kişiye yetki verir, tercih ettiğinden yetkiyi alırsın. Tercih ettiğin kişiyi üstün kılar yine tercih ettiğin kişiyi alçaltırsın. Bütün iyilikler Senin elindedir. Sen her şeye bir ölçü koyarsın."

Bu yazıyı okurken zengin kelimesini 130 defa okudunuz. Beyninizde zenginlik bir kavram olarak bağlantılar yapmaya başladı bile. Şöyle bir durun ve düşünün şu an düşlediğiniz gibi zengin olsaydınız nasıl hissederdiniz kendinizi? Zenginlik bir his ve bu hisse bürünmek için bir pratik yol daha yazacağım. Her gün ama her gün düzenli olarak sabah uyandığınızda Yaradandan 3 tane net ihtiyaç duyduğunuz şeyi isteyin. Göreceksiniz belki 1 haftanın sonunda ihtiyaç listesi tekrara dönmeye başlıyor. Yeryüzünün ve gökyüzünün tüm zenginliklerine sahip olan yüce bir yaratıcımız varken bundan nasıl faydalanabiliriz diye düşünmenin tam zamanı. Bugün dünyadaki en zengin kimselerin yanında büyük kalabalıklar toplanırken bütün zenginliklerin yaratıcısı Rabbimizin zenginliklerinden biz nasıl nasiplenebiliriz, bunun için neler mümkün, nasıl onun etrafında toplanabiliriz bunun üzerine beyin fırtınası yapmaya değmez mi?

İyiliği sonsuz ikramı bol ihtiyaçları gideren Rabbimiz, nasıl ki iki yetim yetişip kendileri için ayrılan zenginliğe ulaşabilsin diye altınlarını duvar altında sakladıysa bizler için de zenginlikleri biz hazır olana dek saklamış olabilir. Biz zenginliği elimize geçirdiğimizde onu  yerli yerinde kullanabilecek miyiz? Zenginlik bir güç ve bu gücü yönetecek bilince sahip olmadığımızda kolaylıkla elimizden çıkıp gidecektir. 

Kuran'ı Kerimde Hz Musa'nın Hızır aleyhisselamla yaptığı yolculukta duvar altında bekleyen altınlardan bahsedililir.

"Duvar ise şehirdeki iki yetim oğlanındı. Altında onlara ait bir gömü vardı. Babaları iyi bir kimse idi. Rabbin istedi ki erginlik çağına gelsinler de gömülerini çıkarsınlar. Bu, Rabbinin bir ikramıdır. Ben bunları, kendiliğimden yapmış değilim. İşte katlanmaya güç yetiremediğin işlerin iç yüzü budur." 18/82

Nasıl ki o iki yetim zenginliğe olgunlaşmadan altınlara sahip olsalar belki saçıp savuracaklar belki de kötü niyetli kişiler ellerinden alacaklardı. Bunun için onlar hazır olana dek altınlar muhafaza altındaydı. Biz de kendimizi bir yoklayalım, zenginlik bize uğradığında onu Allah'ın istediği doğrultuda kullanmaya ne kadar hazırız?

Bize yardım edeceğine söz veren Rabbimizden zenginlik kavramıyla barışmayı ve zenginliği kabul etmeyi kolaylaştırmasını diliyorum.

Rabbimiz "Kullarım sana beni sorarlarsa, ben onlara yakınım. Beni yardıma çağıranın çağrısına cevap veririm. Onlar da benim çağrıma cevap versinler ve bana güvensinler ki olgunlaşabilsinler." 2/186 

"Ayetlerimize sadece, kendilerine anlatıldığı zaman secde edenler ve her şeyi güzel yapmasına karşılık Rablerine kulluk edenler inanırlar. Onlar büyüklük de taslamazlar.Bunlar kendilerini yataklarından kaldırır; korku ve umutla Rablerine yalvarırlar. Verdiğimiz rızıktan da hayra harcarlar.Yaptıkları işlere karşılık onlar için, gözleri kamaştıran ne güzellikler sakladığımızı kimse bilemez." 32/15-17

İyi işlerde yarışan, örnek olan, hem bu dünyada hem de ahirette göz kamaştıran güzelliklere Allah'ın ikramıyla kavuşmak için gereğini yapan kullardan olmayı Allah'tan niyaz ederiz. 

Biricik hayatımız var ve o çok değerli, üzerinde çalışmaya değer. 

Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlıkk :) Takipteyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Zenginlikte kalalım.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendi İşimi kuruyorum

Hayatta bir numara nasıl olursunuz?

Parayla aranız nasıl?